Karamel Programlama Dili (kısaca KPD) sıfırdan kendi sanal makinesi üzerinde çalışan, birden fazla platformda çalışan, dinamik olarak değişkenlerin tanımlandığı, Türkçe konuşanlara yönelik geliştirilmekte olan bir programlama dilidir. Python dilinde bulunan özelliklerden ilham alınarak geliştirilmeye başlanan dil, şu anda windows ve macosx üzerinde sorunsuz olarak çalışmaktadır. Asıl amacı yeni başlayanlara kullanımı ve öğrenmesi kolay bir geliştirme ortamı sağlamaktadır. Dilin tamamı Rust Programlama Dili kullanılarak geliştirilmektedir. Kendi sanal makinesi üzerinde çalışan dil ve WebAssembly yardımı ile web üzerinde de kullanılabilir.
KPD, stack machine isimli sanal makine mimarisini kullanıyoruz. Bunu kullanmamızın nedeni yeni özelliklerin daha hızlı bir şekilde entegre edebilmemizden dolayı. Diğer Register Machine yaklaşımına kıyasla daha yavaş olsada ilk amacımız performanstan ziyade özellik ekleyip, stabil hale getirmek.
Bu mimaride kullanılacak olan değişkenler bir yığın olarak üst üste istiflenir ve sonrasında LIFO (Last In First Out) yaklaşımına göre değişkenler istiflerden geri alınıp işleme tabii tutulur. Bu yapının avantajı kodlar en basit haline dönüştürülerek daha performanslı olarak çalışması sağlanmaktadır. Yazılımcının yazdığı yüksek seviyeli olan kodlar işlenerek ara kodlara dönüştürülmektedir. Dönüştürülen ara kodlar KPD sanal makinesinde çalıştırılmaktadır. Aslında Üst düzey yazmış olduğunuz kodlar ve sanal makinenin işledi kodlar olarak iki farklı programlama dili içermektedir.
Python, PHP, Ruby gibi oldukça popüler olan diller Stack Machine yaklaşımını kullanmaktadırlar.
Halen geliştirme aşamasında olup, yardımlara her zaman açığız. Mutlaka kodlama yapmanıza gerek yok. Fikirleriniz ilede gelip destek olabilirsiniz.
Ne yazık ki indirilebilir değil fakat tarayıcı üzerinden çalıştırabilirsiniz. Aşağıda ki linki tarayıcınızda açarsanız denemeye devam başlayabilirsiniz.
https://erhanbaris.github.io/karamel/karamelweb/src/www/
kayıt = 10
toplam = 0
döngü kayıt iken:
gç::satıryaz(kayıt)
kayıt -= 1
toplam += 1
hataayıklama::doğrula(toplam, 10)
hataayıklama::doğrula(kayıt, 0)
sonsuz:
gç::satıryaz("Sonsuza kadar devam")
Döngü kontrolü için devam, continue, kır, break.
a == b ise:
gç::satıryaz('a eşittir b')
veya a == c ise:
gç::satıryaz('a eşittir c')
veya:
gç::satıryaz('a hiçbirine eşit değil')
fonk metod_1(a):
gç::yaz(a)
fonk merhaba_dünya:
gç::yaz('Merhaba dünya')
fonk metod_1(a):
gç::yaz(a)
fonk faktoriyel(faktoriyel_sayısı):
faktoriyel_sayısı==1 veya faktoriyel_sayısı==0 ise:
döndür 1
veya:
döndür faktoriyel_sayısı * faktoriyel(faktoriyel_sayısı - 1)
faktoriyel_sonucu = faktoriyel(10)
gç::satıryaz('faktoriyel 10 => ', faktoriyel_sonucu)